Εκδήλωση ενδιαφέροντος

    Πρότυπο/Προδιαγραφή
    ISO 9001ΕΛΟΤ 1435ISO 39001ISO 14001ISO 50001OHSAS 18001/EΛOT 1801/ISO 45001EN 15224ISO 22000ISO 37001ISO 27001Άλλο

    ISO 22000

    Περιγραφή:

    Το διεθνές πρότυπο ISO 22000 προδιαγράφει τις οριζόντιες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένας οργανισμός/επιχείρηση για  την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων. Αφορά όλες τις κατηγορίες τροφίμων, ζωοτροφών, συστατικών  και πρόσθετων τροφίμων, αλλά και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν άμεσα και έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων, τόσο στον πρωτογενή τομέα  όσο και στους τομείς  της μεταποίησης και της σίτισης , ήτοι σε παραγωγούς τροφίμων, ζωοτροφών, συστατικών και πρόσθετων, στη μεταποίηση και επεξεργασία τροφίμων και ζωοτροφών, στις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, αρτοζαχαροπλαστεία, κυλικεία, ξενοδοχεία, καφετέριες, κινητές καντίνες κλπ), στις επιχειρήσεις catering, στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς (logistics), στις επιχειρήσεις διανομής, στη βιομηχανία εξοπλισμού τροφίμων, υλικών συσκευασίας και ειδών καθαρισμού και απολύμανσης χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παρόχους υπηρεσιών υποστήριξης στις επιχειρήσεις τροφίμων (πχ υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, υπηρεσίες τραπεζοκομίας κλπ) , στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο κλπ.

    Γιατί είναι σημαντικό;

    Η υιοθέτηση και η ανεξάρτητη διαπιστευμένη πιστοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σε συμμόρφωση με το ISO 22000:2018, αποφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

    • Συμμόρφωση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία τροφίμων, το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο και τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών
    • Έλεγχος, πρόληψη και μείωση των φυσικών, των χημικών και των βιολογικών κινδύνων που συνδέονται με το τρόφιμο σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης.
    • Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πελατών (πχ μεγάλες αλυσίδες και υπεραγορές λιανικής εμπορίας) που το θέτουν ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συνεργασία – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
    • Ευκαιρία για βελτίωση και αναβάθμιση υποδομών, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων
    • Βελτίωση νοοτροπίας, δεξιοτήτων και ικανοτήτων προσωπικού
    • Τεκμηρίωση της ιχνηλασιμότητας του τροφίμου
    • Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των λοιπών ενδιαφερομένων μερών
    • Συμβολή της επιχείρησης στην προστασία της δημόσιας υγείας
    • Ενίσχυση του κύρους και της φήμης της επιχείρησης – Προστασία της  εταιρικής εικόνας – Ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δυνατότητας διεκδίκησης νέων αγορών

    Thank you for your upload