ISO 22000:2018

EQA Hellas > ISO 22000:2018

Περιγραφή:

Το διεθνές πρότυπο ISO 22000:2018 προδιαγράφει τις οριζόντιες απαιτήσεις που πρέπει να πληροί ένας οργανισμός/επιχείρηση για  την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εφαρμογή ενός αποτελεσματικού Συστήματος Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων. Αφορά όλες τις κατηγορίες τροφίμων, ζωτροφών, συστατικών  και πρόσθετων προφίμων, αλλά και άλλων προϊόντων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τα τρόφιμα. Απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν άμεσα και έμμεσα στην αλυσίδα τροφίμων, τόσο στον πρωτογενή τομέα  όσο και στους τομείς  της μεταποίησης και της σίτισης , ήτοι σε παραγωγούς τροφίμων, ζωοτροφών, συστατικών και πρόσθετων, στη μεταποίηση και επεξεργασία τροφίμων και ζωοτροφών, στις επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, αρτοζαχαροπλαστεία, κυλικεία, ξενοδοχεία, καφετέριες, κινητές καντίνες κλπ), στις επιχειρήσεις catering, στις επιχειρήσεις αποθήκευσης και μεταφοράς (logistics), στις επιχειρήσεις διανομής, στη βιομηχανία εξοπλισμού τροφίμων, υλικών συσκευασίας και ειδών καθαρισμού και απολύμανσης χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους παρόχους υπηρεσιών υποστήριξης στις επιχειρήσεις τροφίμων (πχ υπηρεσίες απεντόμωσης και μυοκτονίας, υπηρεσίες τραπεζοκομίας κλπ) , στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο κλπ.

Γιατί είναι σημαντικό;

Η υιοθέτηση και η ανεξάρτητη διαπιστευμένη πιστοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων σε συμμόρφωση με το ISO 22000:2018, αποφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα:

  • Συμμόρφωση με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία τροφίμων, το σχετικό κανονιστικό πλαίσιο και τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών
  • Έλεγχος, πρόληψη και μείωση των φυσικών, των χημικών και των βιολογικών κινδύνων που συνδέονται με το τρόφιμο σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης.
  • Συμμόρφωση με τις απαιτήσεις πελατών (πχ μεγάλες αλυσίδες και υπεραγορές λιανικής εμπορίας) που το θέτουν ως προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε συνεργασία – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας
  • Ευκαιρία για βελτίωση και αναβάθμιση υποδομών, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων
  • Βελτίωση νοοτροπίας, δεξιοτήτων και ικανοτήτων προσωπικού
  • Τεκμηρίωση της ιχνηλασιμότητας του τροφίμου
  • Ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και των λοιπών ενδιαφερομένων μερών
  • Συμβολή της επιχείρησης στην προστασία της δημόσιας υγείας
  • Ενίσχυση του κύρους και της φήμης της επιχείρησης – Προστασία της  εταιρικής εικόνας

Thank you for your upload