ISO 39001:2012

EQA Hellas > ISO 39001:2012

Περιγραφή:

Το διεθνές πρότυπο ISO 39001:2012 καθορίζει τις απαιτήσεις και παρέχει χρήσιμη καθοδήγηση  για την ανάπτυξη, εγκατάσταση και εφαρμογή ενός Συστήματος Διαχείρισης της Οδικής Ασφάλειας. Απευθύνεται οριζοντίως σε όλους τους οργανισμούς/ επιχειρήσεις, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως μεγέθους, εύρους δραστηριοτήτων και  κλάδου οικονομικής δραστηριοποίησης (παραγωγή ή/και παροχή υπηρεσιών), οι οποίοι επιθυμούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά των κινδύνους που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια, με σκοπό την μείωση της αντίστοιχης διακινδύνευσης και την πρόληψη και αποτροπή των οδικών ατυχημάτων και κατά συνέπεια των σχετιζόμενων θανάτων και των σοβαρών τραυματισμών. Το πρότυπο θεωρεί ότι όλες οι επιχειρήσεις/οργανισμοί ως οντότητες της κοινωνίας, άμεσα ή έμμεσα αποτελούν μέρος του οδικού συστήματος και επομένως μπορούν να εφαρμόσουν τις προβλέψεις ενός συστήματος διαχείρισης οδικής ασφάλειας, είτε οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν άμεσα την οδική κυκλοφορία (εταιρείες οδικών μεταφορών, εταιρείες διαχείρισης οδικών συστημάτων, εταιρείες ταχυμεταφορών, εταιρείες διανομών, εταιρείες που διαχειρίζονται μεγάλους στόλους εταιρικών οχημάτων κλπ.), είτε έμμεσα (κίνηση προσωπικού από και προς την εργασία με εταιρικά ή ίδια ή δημόσια μέσα μεταφοράς, μετάβαση προσωπικού για την εκτέλεση των εταιρικών δραστηριοτήτων μέσω του οδικού συστήματος, διαχείριση κόμβου εισόδου-εξόδου οχημάτων σε εργοτάξιο κλπ). Σκοπός του προτύπου είναι να προάγει με τον ευρύτερο δυνατό τρόπο την οδική ασφάλεια και να μην περιορίσει την δυνατότητα εφαρμογής των προβλέψεών του, μόνο στους οργανσιμούς όπου με προφανή τρόπο το αντικείμενο τους σχετίζεται με την οδική κυκλοφορία.

Γιατί είναι σημαντικό;

Έχοντας ως δεδομένο ότι τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν διεθνώς το αίτιο πολλών θανάτων και ακόμα περισσότερων σοβαρότατων τραυματισμών με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, γίνεται αντιληπτό ότι η βελτίωση της οδικής ασφάλειας λαμβάνει πρωταρχική σημασία . Η υιοθέτηση και η ανεξάρτητη διαπιστευμένη πιστοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης οδικής ασφάλειας κατά το πρότυπο ISO 39001 προσφέρει δυνητικά μία σειρά από οφέλη στους οργανισμούς/επιχειρήσεις αλλά και ευρύτερα στα ενδιαφερόμενα μέρη. Ενδεικτικά:

  • Μείωση οδικών και σχετιζόμενων εργασιακών ατυχημάτων
  • Μείωση θανάτων και τραυματισμών
  • Μείωση απώλειας ανθρωποχρόνου εργασίας
  • Μείωση κόστους λειτουργίας του οργανισμού μέσω μείωσης κόστους καταβολής αποζημιώσεων, μείωσης ασφαλίστρων, μείωσης κόστους  νοσηλείας, αποφυγής  προστίμων για παραβίαση ΚΟΚ κλπ.
  • Βελτίωση του λόγου οφέλους/κόστους χρήσης εταιρικών οχημάτων
  • Συμβολή στη γενικότερη βελτίωση της οδικής ασφάλειας εντός του οδικού συστήματος
  • Ενίσχυση της εταιρκής εικόνας και της κοινωνικής υπευθυνότητας του οργανισμού, μέσω της καθιέρωσης και υποστήριξης της κουλτούρας για την οδική ασφάλεια και γενικότερα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία
  • Παρακολούθηση και τήρηση της εφαρμόσιμης νομοθεσίας
  • Ενίσχυση της ικανοποίησης των προσδοκιών των αναγνωρισμένων ενδιαφερομένων μερών

Thank you for your upload